Перша єпархіальна проща матерів : як все відбулося?

В суботу, 4 липня 2020 року Божого, відбулася перша проща матерів нашої єпархії. Маршрут пішої ходи – Chantilly-Senlis-Chantilly – складав 22 кілометри. У паломництві взяла участь велика кількість жінок – 67 осіб. 

Дорогою ми мали можливість милуватись красою і багатством лісів, молитись та прославляти Бога піснями. На половині пройденого шляху до Санліс, під проводом отця Володимира Пендзея, сотрудника катедри св. Володимира Великого в Парижі, ми розважали над текстом із Святого Письма. Розмова велась жваво, адже тема була для нас цікавою: «Народила дитину – зможу народити і слово!» Що саме потрібно зробити, щоб народити добре слово? Тільки лихе і пусте родиться швидко та безболісно, а добре та мудре – заставляє до важкої праці над собою, до самовиховання! У цьому ми маємо найціннішого помічника – Святе Письмо. Найкраща молитва – це щира розмова з Богом!» – навчав о. Володимир. 

Близько 13-тої години ми прийшли до храму свв. Бориса і Гліба в Санліс, де нас гостинно та радісно зустрічали о. Юрій, настоятель храму та о. Роман Остап’юк, адміністратор парафії містечка Венсен. Ми мали можливість приступити до Святої Тайни Сповіді та молитись разом Божественну Літургію. Щиро дякуємо дружині отця Юрія Любі за організацію спільного обіду. 

Назад дорога була трохи важчою, бо всі були доволі втомлені, але молитви та церковні пісні додавали нам сили. Надзвичайно запам’яталась нам духовна наука с. Давиди Федан (СНДМ) з Люрду, яка розділяла з нами цю прощу. «Сам же Бог Миру нехай освятить Вас цілковито! І нехай уся Ваша істота – дух, душа і тіло буде збережена від плями на прихід Господа нашого Ісуса Христа» І Сол 5,23.

Сестра Давида навчала нас, що ми, як матері, маємо вміти відповісти на три потреби дитини: духовні, душевні та тілесні. Найбільше і найчастіше ми задовольняємо наші тілесні потреби, рідше душевні, а про духовні зовсім не дбаємо. Наприкінці нашої прощі, сестра навчила нас молитись вервицю до блаженної Йосафати Гордашевської та подарувала нам маленькі пам’ятки-молитви, за що ми їй дуже вдячні. 

Проща матерів дала нам духовні сили, нагадала, що означає слово «мама», подарувала багато знайомств, була багата на душевні роздуми та молитви.

 Щиро дякуємо Комісії у справах мирян, на чолі із Стефаном Дуніковським  та усім організаторам за підготовку даної прощі. 

Галина Андрусяк та Любов Лещинська
для служби комунікації єпархії святого Володимира Великого